Blog

چگونگی انتخاب یک نام دامنه (دامین) مناسب

اگر قصد کرده اید استارت آپ ی را شروع کنید و یا وب سایتی برای خود و برند خود بسازی ، قبل از هر کاری بهتر است کمی اطلاعات جمع کرده و  در انتخاب نام دامنه عجله نکنید. چند خطی از تجربه اندک خود برای شما آماده کرده ام تا من نیز سهمی در تجارت شما داشته باشم. 🙂

حالا با هم انواع روش ها و راهکار های انتخاب نام دامنه یا وب سایت را بررسی می کنیم . در این انتخاب شما چند راهکار پیش رو دارید که هر کدام مزیت ها و معایبی دارند که در زیر به آن می پردازیم.

نام دومین یا دامنه شما باید همان نام وب سایت شما باشد یا خیر ؟

انتخاب نام برند یا فروشگاه اینترنتی

مشخص کردن نام وب سایت شما کار راحت و واضحی به نظر می رسد، اما بسیاری از وب سایت ها هم نام Domain خود نیستند حتی وقتی که وب مستر خود بخواهد نام سایت را انتخاب نماید. هم اسم بودن سایت با دامین حائز اهمیت است ‌. این به خاطر مسئله ساده ای است که هر وقت افراد به وب سایت شما فکر می کنند نام آن را به یاد می آورند. اگر نام شما همان URL(یعنی آدرس اینترنتی) باشد آنها خودبخود می دانند که باید به کدام سایت مراجعه کنند. برای مثال وقتی افراد به سایت webbranding.ir توجه می کنند نیازی به تفکر در مورد آدرس وب سایت ندارند و می دانند با وارد کردن web branding می توانند به این سایت وارد شوند زیرا نام سایت همان URL است.

تصور کنید که مثلا تجارت شما “Amini” نام دارد اما کسی دیگر این دامنه را خریداری کرده است. به جای این دومین شما باید نامی عجیب مانند “MYbusiness.com” را انتخاب کنید. حالا اگر مشتری شما نام Amini را به یاد آورده و “http://amini.com/” را تایپ می کند. آنها سر از وب سایت رقیب وب سایت شما سر در می آورند. شما یکی از مشتریان خود را از دست داده اید. 

در دنیای مدرن اینترنت ‌و جایی که افراد به صورت خودبه خود در اینترنت به دنبال اطلاعات هستند ، داشتن دامنه ای که نماینده و هم نام تجارت شما و سایت شماست ارزش زیادی دارد. مشتریان و بازدیدکنندگان شما تنها مطالب محدودی را حفظ می کنند. به علاوه شما فکر نمی کنید از بین این همه اطلاعات موجود حفظ کردن URL نامربوط آن هم به زبان انگلیسی برای بسیاری از افراد ساده است .تنها افرادی می توانند نام شما را به راحتی حفظ کنند که رقبای شما هستند و می خواهند قیمت های شما را تحت نظر بگیرند.

حال اگر نتوانید نام دامنه را با نام سایت خود یکسان کنید چه؟

این مسئله بسیار به تعهد شما نسبت به انتخاب نام یکسان بستگی دارد. اگر شما برندی از قبل تشکیل داده اید و آن برند معروف شده است ، احتمالا نمی خواهید به راحتی از نام برند و نام شرکت بگذرید زیرا نمی توانید نام دامنه یکسان داشته باشید. از همه چیز گذشته زمان و هزینه زیادی برای ایجاد نام برند صرف شده است. اگر این طور شود ، شما باید تلاش کنید نام دامنه را از مالک فعلی آن بخرید. شما باید مالک آن را پیدا کرده و با وی تماس بگیرید و ببینید آیا مایل به فروش دامنه هست یا خیر. احتمالا آنها در ازای دریافت هزینه قبول می کنند دامنه خود را بفروشند. این یک تجارت است ناراحت نشوید شاید امروز مجبور شوید تا میلیون ها تومان هزینه کنید. چند روز پیشتر مجبور شدم برای یکی از مشتریان یک دامنه خاص رو که نام برند ایشان بود 18 میلیون تومان بخرم ! بعضی وقتها شما مجبورید.

البته اگر مجبور به خرید نام خاصی شدید حتما با مشاور طراحی وب سایت و بازاریابی اینترنتی خود درخواست کنید تا با آقای دلال دامنه ارتباط بگیرد. دلال های دامنه اگر متوجه بشوند که شما به این دامنه نیاز دارید و صاحب برندی هستید که منطبق با نام دامنه است حتما با قیمت ضرب در 4 مواجه خواهید شد. 

از طرف دیگر اگر شما به تازگی کار خود را شروع کرده اید بهتر است از روش های ارزان تر برای بدست آوردن نام دومین استفاده کنید و سپس وب سایت خود را نام گذاری کنید. یعنی بعد از خرید دامنه نام وب سایت را مشخص کنید. مطمئنا این روش توانایی شما در انتخاب نام ها را محدودتر می کند اما اگر نمی خواهید در اینترنت شکست بخورید باید چنین روندی را دنبال کنید، فعلا سرمایه زیادی ندارید !

انتخاب نام برای دامنه وب سایت

نام های ژنریک بهتر هستند یا نام دامنه هم نام با برند؟

افراد زیادی وجود دارند که فکر می کنند نام دومین باید اسم های ژنریک مانند “webbranding.ir” یا “cars.com” باشد.  نام های ژنریک بسیار گران بوده و هزینه های زیادی برای خریداری کردن آنها صرف می شوند.  اما برای مثال اگر شما به دنبال خرید ماشین باشید احتمالا نام چندین برند را در ذهن خود داشته  و هر چیزی که راحت تر قابل حفظ کردن باشد زودتر به ذهن شما می رسد و شما چیزهایی مانند “generalmotors.com”  یا  “toyota.com” را سرچ می کنید.
به همین دلیل من فکر می کنم که نام دومینی که با برند شما همخوانی داشته باشد اهمیت بیشتری نسبت به نام های ژنریک دارد. همان نامی که برای تبلیغ کردن محصولات شما بکار می رود نامی است که شما برای دامنه به آن نیاز دارید  زیرا این اولین چیزی است که افراد به دنبال آن می گردند.  این نام بسیار راحت تر نیز حفظ می شود و کاربر اول به دنبال این نام می گردد.

حتما سئوال می کنید که چرا خود شما نام وب سایت را وب برندینگ گذاشته اید؟

چرا نام وب سایت را وب برندینگ گذاشتیم؟

داستان وب برندینگ کاملا جداست ! این دامنه در زمانی انتخاب شد که من برای اولین بار در ایران به مطالعه در مورد برند سازی اینترنتی و ایجاد هویت ها و حس های آنلاین می گشتم و متوجه شدم چنین دامنه ای به علت این که آن زمان،  به فکر چنین دانش و علمی نبوده است و کسی فعالیتی در مورد برند سازی اینترنتی نداشته است آزاد مانده  است و هزینه ثبت آن تنها 4 هزار تومان است! جدا از آن وب برندینگ وب سایتی غیر انتفاعی بوده و در ضمن وب برندینگ متعلق به بنده نیست و متعلق و وقف دانش برند سازی اینترنتی  شده است و تنها رسانه ای یک سویه نبوده و به ارائه مطالب علمی مشغول است و هر کسی می تواند در آن دخیل باشد. ولی اگر امروز خود من می خواستم وب سایت در این باره تولید کنم حتما نام دیگری انتخاب می کردم!

اسم های طولانی یا کوتاه؟

نام های دامنه می توانند تا 67 حرف داشته باشند.  اگر نام تجارت و کسب و کار شما “شرکت کتاب و فیلم امیری” است لازم نیست  “AmiriVideosAndBooks.com”  را ثبت کنید . بهتر است از “AVAB.ir” استفاده نمایید و در وب سایت  و یا لوگو توجیح نمایید.
با توجه به این جمله به نظر می رسد که در مورد کوتاه یا بلند بودن  نام، بحث های زیادی وجود داشته باشد.  بعضی افراد بیان می کنند که نام های کوتاه راحت تر در ذهن می مانند  و راحت تر تایپ شده و کمتر اشتباه صورت می گیرد: برای مثال ” getbook.ir” بسیار راحت تر از “AmiriVideosAndBooks.com”تایپ شده و کمتر به اشتباه تایپ می شود.
سایر افراد بیان می کنند که هر چه نام دومین طولانی تر باشد حافظه انسانی راحت تر و درست تر آن را حفظ می کند – برای مثال ” gaepw.com”  ترتیبی از حروف نامربوط است که یاد گرفتن تایپ کردن درست آنها سخت است در حالی که  اگر کلمه گسترش پیدا کرده و ” GetAnEconomicallyPricedWebsite.com ” وارد شود با وجود طولانی بودن بهتر می توانیم نام دومین را حفظ کنیم.
بعضی از این جملات واقعا آکادمیک هستند. پیدا کردن نام های دامنه معنادار کوتاه واقعا مشکل است.  مطمئنا نام دومین هایی مانند getit.com و good.com از خیلی وقت پیش فروخته شده اند.  البته اگر توانستید  نام دومین مختصر و مفید پیدا کنید ‌ کلید موفقیت مطمئن شدن از معنادار بودن حروف است.
نام های دامنه بزرگ که کلمات کلیدی  سایت شما در آن دیده می شود نیز مفید هستند زیرا موتورهای جست و جو رتبه بهتری به آنها می دهند. ( البته در این قضیه با متخصص سئو مشورت کنید . کار خطرناکی است و حرفه ای گری نیاز دارد ) البته بهتر است از نام هایی که بیشتر از 67 حرف هستدن خودداری شوند. علاوه بر این مشکل واضح است که چنین نام هایی قابل حفظ کردن نیستند  احتمال خطا تایپ کردن این نام ها نیز بسیار زیاد است.

نام های دارای خط فاصل

آیا می توان از نام های مقطع و با استفاده از خط فاصله استفاده کرد؟ شما باید فواید و ضررهای چنین نام هایی را در نظر بگیرید:
ضررها
•    در زمان تایپ کردن نام به راحتی خط فاصله فراموش می شود. بسیاری از کاربرها عادت دارند چیزهایی مانند freewebsitedesigner.ir را تایپ کننده تا اینکه بنویسند free-website-designer.ir . آنها احتمالا خط فاصله را فراموش کرده و از سایت رقیب شما سر در می آورند.
•   وقتی افراد به صورت شفاهی سایت شما را به دوستان خود معرفی می کنند، اکثر اوقات بیان نمی کنند که در آدرس سایت خط فاصله بکار رفته است. به همین دلیل به راحتی مشتریان احتمالی شما به سایت رقیب مراجعه خواهند کرد.
فواید
•    موتورهای جست و جو می توانند کلمات کلیدی را بهتر تشخیص داده و در نتایج جست و جو رتبه بالاتری کسب کنید.
•    اسامی بدون خط فاصله احتمالا سخت تر حفظ می شوند. در نگاه اول افراد ممکن است کلمات جدا را تشخیص نداده و به همین دلیل کلمه برای آنها پیپچیده به نظر می رسد.
من فکر می کنم بهتر است از اسامی دارای خط فاصله استفاده نشود اما این مسئله به موقعیت و نام دومین شما بستگی دارد.

اسامی دامنه جمع – دارای کلمه THE و کلمه MY یا i

خیلی اوقات اگر نمی توانید نام سایت و دامنه دلخواه خود را خریداری کنید،  یکی از روش های جایگزین انتخاب کردن نام هایی با اشکال چنین اشکالی است. برای مثال اگر نام دومین دلخواه شما website.com باشد شما می توانید از اشکال زیر استفاده کنید:
thewebsite.com
mywebsite.com
websites.com

حال این سوال پیش می آید که استفاده از چنین روش هایی درست است؟

انتخاب بهترین نام برای وب سایت

نظر شخصی من این است که در زمان استفاده از این نوع اسامی دامنه حتما باید به یاد داشته باشید که وب سایت خود را با شکل کامل نام دامین ارتقا دهید. در غیر این صورت افراد چنین پیش وندهایی را فراموش می کنند.  پس چنین خطری وجود دارد که مشتریان شما باز هم به سایت رقبا سر بزنند.
اما در مورد اسامی جمع اکیدا توصیه می کنم که از اسامی جمع استفاده نکنید زیرا میزان اشتباه گرفته شدن عدم استفاده از حرف S در پایان نام دومین از رایج ترین اشتباهات در زمان تایپ کردن محسوب می شود. نود درصد این نام ها اشتباه می شوند ولی آنها را بخرید.

COM، ORG، NET،  یا غیره؟

یکی از سوالات رایجی که من با آن روبرو می شوم ، این است که از کدام پسوند در نام سایت استفاده شود؟ جواب چنین سوالی مشخص نیست. اگر وب سایت یا تجارت شما جامعه ای محلی را شامل می شود مانند تجارت فست فود، پس بهتر است از دومین خاص با پسوند ایران استفاده کنید. یا اگر شما یک سازمان بین المللی هستید بهتر از است .org استفاده کرده و یا غیره.  البته شما از داشتن دامنه محلی فواید زیادی کسب می کنید زیرا  مردم کشور شما می دانند که با شرکت محلی سر و کار داشته و بیشتر تمایل به استفاده کردن از خدمات شما پیدا می کنند. اگر شما وب سایتی بین المللی دارید باید نکات زیادی را در انتخاب پسوند مد نظر داشته باشید. بعضی از این نکات به شرح زیر هستند:
تعداد زیادی از افراد فکر می کنند داشتن نام دومین دلخواه با پسوند های رایج و حتی پسوند کشور بهتر از انتخاب نام های دومین پیچیده با پسوند .com است. اما در زمان انتخاب پسوند کشورها چنین مشکلی وجود دارد که بعضی از مشتریان خارجی فکر می کنند سایت شما تنها در کشور شما خدمات رسانی می کند.
یکی دیگر از تفکرات رایج این است که .net و .org  پسوندهای قابل استفاده در هر وب سایتی هستند.  اما برای بعضی دیگر .org پس وند سازمان(organization)  است. البته اکثر افراد از پسوند .com استفاده می کنند. من پیشنهاد میکنم که در صورت امکان از این پسوند استفاده کند ، زیرا الگوریتم های موتورهای جست و جو طوری طراحی شده است که اول .com را سرچ می کنند تا اینکه پسوندهای دیگر را مد نظر بگیرند. همین طور اکثر افراد اگر از آدرس دقیق سایت خبر نداشته باشند این پسوند اولین کلمه ای است که در ذهن آنها نقش می بندد.

برای نتیجه گیری باید یادآوری کنم که اولین کار انتخاب نام دامنه برای تجارت ، برند یا وب سایت شماست. نکته مهمی که در شروع کار در نظر داشته باشید این مسئله است که سعی نکنید نام دومین با نام وب سایت متفاوت باشد. اگر چنین اشتباهی انجام دهید باید هزینه زیاد چه از نظر مشتریان و چه از نظر هزینه تغییر دامنه پرداخت کنید. 

اگر شما کارآفرینی جوان هستید و برای تجارت جدید دو چیز مهم برای شروع نیاز است ، طراحی لوگو و انتخاب نام سایت. پیشنهاد می کنم کمی بیشتر وقت بگذارید . این نصف همه چیز شماست.

در آخر این 11 نکته را در انتخاب نام دامین رعایت کنید:

1 – انتخاب دامنه از میان 5 کلمه کلیدی

هنگامی که شما برای اولین بار شروع به جستجو برای نام دامنه می کنید ، 5 واژه یا عبارت می تواند به شما در توصیف بهترین نام دامنه کمک کند. هنگامی که شما این لیست از واژها را آماده کردید آنگاه با جفت یا اضافه کردن پیشوند یا پسوند نام دامنه ایده ال خود را ایجاد کنید. به عنوان مثال اگر شما در حال راه اندازی نام دامنه مرتبط با وام مسکن باشد شما ممکن است از کلماتی مانند امور مالی ، سهام ، نرخ بهره ، پرداخت خانه ، استفاده کرده تا بعد از کمی جستجو و فکر کردن نام دامنه مناسب را برای خود انتخاب کنید.

2 – منحصر به فرد بودن دامنه

داشتن یک وب سایت که با یک وب سایت محبوب و پر بازدید کننده شخص دیگری اشتباه گرفته شود یک فاجعه به حساب می آید. بنابراین هیچ وقت دامنه را انتخاب نکنید که با دامنه کسی دیگر مشابه باشد.

3 – فقط دامنه های دات کام موجود را انتخاب کنید

اگر شما در مورد ساخت یک وب سایت موفق و طولانی مدت جدی هستید باید نگران نام تجاری ، نام و نام خانوادگی ، و شناخت در ترافیک باشید. همیشه هدایت ترافیک به دات نت و دات اورگ خوب میباشد. داشتن دامنه با پسوند دات کام با وجود تکنولوژی های موجود در این زمان حیاتی میباشد.

4 – نوشتن و تایپ کردن نام دامنه آسان باشد

اگر یک نام دامنه نیاز به توجه زیادی برای نوشتن آن بدلیل املایی یا طولانی  و سخت بودن نام آن داشته باشد شما احتمالا بخش زیادی از ارزش نام تجاری خود یا بازاریابی را از دست می دهید. سعی کنید در نام دامنه از حروفی زیر حتی الامکان اجتناب کنید. حروفی مثل P , Z , X , C

5 – آسان به خاطر سپردن نام دامنه

همیشه نام دامنه را انتخاب کنید که سر زبان بماند و در ذهن به خاطر سپرده شود. هنگامی که شما وب سایتی با ترافیک بالا داشته باشید هیچ وقت نمی خواهید که نام دامنه وب سایت شما قابل حفظ کردن نباشد و یک بازدید کننده نتواند نام وب سایت شما را به شخص دیگری معرفی کند.

6 – انتخاب نام دامنه کوتاه

نام دامنه کوتاه برای حفظ کردن و تایپ کردن بسیار آسان می باشد. و برای وب سایت های تجاری و رسانه های آنلاین بسیار مهم میباشد که نام دامنه کوتاه باشد تا مردم براحتی آن را حفظ کنند و بتواند به وب سایت دسترسی سریع داشته باشند.

7 – ایجاد و تحقق انتظارات دیگران

هنگامی که شخصی برای اولین بار نام دامنه شما را می شنود باید نام دامنه طوری باشد که آن شخص قادر باشد فورا و با دقت محتوای وب سایت شما را حدس بزند.

8 – اجتناب پذیری نقض حقوق مولف

در اغلب مورد ممکن است این اشتباه سهوا انجام گیرد و می تواند سبب از بین رفتن یک نام دامنه عالی و یا یک شرکت بزرگ شود و باید همیشه مطمئن شوید که نام سایت شما حقوق کپی رایت یک شرکت دیگر را نقض نکند. شما قبل از خرید در جستجو در وب سایت زیر از حقوق کپی رایت آن آگاه شوید.
www.copyright.gov

9 – مجموعه خود را جدا از نام تجاری دیگری بگذارید

استفاده از نام دامنه منحصر بفرد یک راه بسیار خوبی برای ایجاد ارزش اضافه به نام دامنه شما میباشد. همیشه بدانید که یک نام تجاری چیزی بیش تر از فقط ترکیبی از کلمات میباشد .

10 – از خط تیره و اعداد در نام دامنه استفاده نکنید

استفاده از خط تیره و اعداد نام دامنه شما را به صورت شفاهی دشوار می کند و به خاطر سپردن و تایپ آن را سخت می کند. بنابراین پیشنهاد می کنم سعی کنید از خط تیره و اعداد در نام دامنه استفاده نکنید استفاده از آنها می تواند برای بازدید کنندگان گیج کننده باشد.

11 – استفاده از ابزار انتخاب دامنه

استفاده از وب سایت هایی مانند http://www.joomirhosting.com/whois-example.php فوق العاده آسان برای تعیین در دسترس بودن نام یک دامنه میباشد. فقط به خاطر داشته باشید شما مجبور نیستید از طریق این وب سایت خرید انجام دهید فقط برای در دسترس بودن نام دامنه و انتخاب نام دامنه مناسب از این وب سایت ها استفاده کنید.

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *